Je stem kwijt? Volwassenen zijn gemiddeld 2 tot 5 keer per jaar verkouden. Kinderen wel 6 tot 10 keer.

Als je werkt als voice-over kun je je eigenlijk niet permitteren om je stem kwijt te raken. Toch zijn we allemaal wel een paar keer per jaar verkouden. Hoe komt dat? Kan je verkoudheid voorkomen? En, hoe kom je er weer vanaf?

Om maar direct korte metten met een fabeltje te maken: je wordt niet verkouden doordat je kou hebt gevat. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Anderen steken je dus aan. Verkouden zijn is trouwens de belangrijkste oorzaak dat we thuis blijven van werk of school.

Als voice-over wordt je direct getroffen door een verkoudheid, omdat je dan vaak nasaal klinkt. Je hebt dus geen frisse, natuurlijke stem tijdens de opnames. In deze blog vertel ik je onder andere wat ik daartegen doe.

Kenmerken van verkoudheid

Een neusverkoudheid is killing. Dodelijk voor je inspreekwerk. Figuurlijk gesproken dan. Verkoudheid is een virale infectie van je bovenste luchtwegen. Als gevolg daarvan zit je neus dicht, blijft je keel irriteren en heb je grote kans dat je met een vol hoofd zit. Ook kunnen je ogen gaan tranen en kan je last van oorpijn hebben.

In dit artikel lees je onder meer:

Symptomen van verkoudheid

Zo’n twee tot drie dagen nadat je besmet bent, kun je last van de volgende symptomen krijgen:

 • Loopneus;
 • Verstopte neus
 • Hoofdpijn;
 • Keelpijn;
 • Hoesten;
 • Niezen;
 • Oorpijn;
 • Tranende ogen;
 • Lichte vermoeidheid;
 • Lichte temperatuursverhoging.

Verkoudheid lijkt op griep, maar zodra je griep hebt zijn bovenstaande symptomen veel heftiger. Griep gaat ook nog eens gepaard met koorts, spierpijn en een slechte eetlust. Bovendien voel je je dan ook oververmoeid. Griep wordt veroorzaakt door Influenza A en B virussen en heeft een incubatietijd van 2 tot 5 dagen. Na 2 tot 5 dagen is de griep weer over, maar dan kan het soms nog wel een paar weken duren voordat je weer helemaal de oude bent.

Verkoudheid komt vaker in de winter voor

Het verkoudheidsvirus verspreidt zich vooral in de wintermaanden. Dan zijn mensen dus vaker verkouden. Toeval? Zeker niet. Als het kouder wordt brengen we veel meer tijd binnen door. Ramen blijven vaker dicht en de verwarming gaat ook nog eens aan. Doordat er minder geventileerd wordt en men dichter op elkaar zit, is de kans dat het virus wordt overgedragen vanzelfsprekend groter.

Het zoekgedrag op Google neemt ieder jaar in de winter toe

5 tips tegen verkoudheid

Hoe kun je verkoudheid voorkomen of onderdrukken?

 1. Vitamine C helpt je om je weerstand te verhogen. Dat zit in aardappelen, groente en fruit. Maar je kunt vitamine C ook via supplementen binnenkrijgen. Zelf ben ik geen fan van producten die je bij de drogist koopt, daarom ga ik naar een site voor natuurlijke supplementen. Dagelijks twee tabletten van hun supplement zorgen niet alleen voor goede wondgenezing, maar verhogen tevens je weerstand.
 2. Rust nemen is belangrijk bij verkoudheid. Zorg dat je in balans bent. Hoe meer stress en drukte, hoe gevoeliger je lichaam is voor virussen. Als je goed uitgerust bent, heeft je afweersysteem meer energie om virussen te bestrijden en wordt je minder snel ziek.
 3. Veel water drinken zorgt voor een goede reiniging van je lichaam. Afvalstoffen verdwijnen zo uit je lichaam en het smeert je keel. Je lymfeklieren werken dan ook beter. Dat is erg belangrijk om bacteriën en virussen tegen te gaan. Je hoeft geen liters water per dag te drinken, dat is ook weer niet nodig. Een paar grote glazen water per dag is voldoende. Alcohol en koffie kun je beter vermijden, daar droogt je lichaam allen maar van uit. Dus een flinke borrel om de bacillen te doden is niet altijd een goed idee.
 4. Warm aankleden zorgt ervoor dat je meer weerstand hebt. Heeft verkoudheid misschien toch nog iets weg van een koudje vatten.
 5. Stomen of warm douchen zorgt voor verlichting van de luchtwegen. Je zult niet persé sneller genezen, maar je kunt wel weer wat vrijer ademen.

Hoe komt het dat je anders klinkt als je verkouden bent

Als je verkouden bent, heb je al snel een nasaal stemgeluid. Net als dat het luisteren naar een schelle stem niet prettig is, is het luisteren naar een nasale stem ook niet fijn.

Maar, hoe kom je aan dat nasale geluid als je verkouden bent? Dat komt omdat je neus dan vol is gelopen met slijm en vocht. Maar ik praat toch niet door mijn neus, denk je misschien.

Dat is inderdaad waar, maar je gebruikt je neus wel met praten. Kijk maar eens in de spiegel als je de m, n, of ng-klank maakt. Je zal zien dat er dan lucht uit je neus komt. Als je neus dus is verstopt, klinken die klanken logischerwijs anders.

Stem kwijt en toch inspreken

Voor een stemacteur is het vreselijk om zijn stem kwijt te raken, of last te hebben van heesheid. Dan kan je namelijk niet werken. Toch overkomt het iedereen wel eens. Mij dus ook. De oorzaak daarvan is een infectie aan de bovenste luchtwegen. Daardoor raken de stembanden geïrriteerd. Die irritatie kan door verkoudheid of griep komen, maar ook door verkeerd gebruik van je stem of stress.

Het nasale geluid komt doordat je neus- en bijholtes vol zitten. Deze worden gebruikt voor leters als ‘m’, ‘n’ of ‘ng’. Voor mij werken de volgende trucjes vaak zodat ik toch in kan spreken:

 • Vaak snuiten, om de neus vrij te maken;
 • Stomen, om zoveel mogelijk snot kwijt te raken;
 • Keelpastilles of dropjes om mijn keel te verzachten;
 • Paracetamol tegen de pijn, zodat ik me wat beter voel. Voor een klein oppeppertje neem ik ook wel eens paracetamol waaraan coffeïne is toegevoegd. En ik ben fan van bessensmaak.

Stemverzorging tijdens verkoudheid: Advies van de logopedist

 • Schraap niet de hele tijd je keel. Heb je last van slijm, neem dan een slokje water en spoel, of gorgel het weg. Schrapen is namelijk erg slecht voor je stembanden.
 • Zorg dat je voldoende water drinkt. Om goed te kunnen functioneren moeten je stembanden goed gehydrateerd zijn. Je kunt ook kiezen voor kruidenthee, zoals tijmthee om je klachten wat te verzachten.
 • Heb je last van je keel en een krakende stem, probeer dan je stem zoveel mogelijk te sparen. Rust is dan het beste medicijn.
 • Stomen met etherische olie zoals dennenolie werkt ook verlichtend. Gebruik in geen geval eucalyptus. Dat is namelijk aggressief voor je slijmvliezen.

Tips om zo snel mogelijk van je verkoudheid af te komen

Om zo snel mogelijk van je verkoudheid af te komen, heb ik de volgende tips voor je:

 1. Als je een verstopte neus hebt gebruik dan een neusspray met zoutoplossing. Die kan je kant en klaar kopen bij de drogist of zelf maken: los een afgestreken theelepel zout op in een longdrinkglas lauw water. Druppel een paar keer per dag met een pipet een paar druppels in elk neusgat, terwijl je zo diep mogelijk door je neus inademt. Werkt dit niet, of zit je neus heel erg verstopt, laat je dan door de drogist of apotheek adviseren welke neusspray jou het beste kan helpen.
 2. Zit je hele hoofd vol snot, dan kan een stoombad verlichting geven. Daarvoor vul je een kom met water van maximaal 60 graden (zo warm komt het hier uit de kraan). Houd je gezicht erboven en doe een handdoek over je hoofd, zodat de warme damp er onder blijft. Haal zoveel mogelijk door je neus adem en leg de tissues of zakdoeken maar vast klaar. Er komt namelijk zo heel veel snot los!
 3. Zet dus een raampje open voor frisse lucht. Droge en warme lucht irriteren namelijk de slijmvliezen en maken de verkoudheid alleen nog maar erger. Als het buiten koud is kan je ook bakjes water bij de verwarming zetten voor een betere luchtvochtigheid.
 4. Niet de hele dag door je neus snuiten. Je neus ophalen is wel vies voor de omgeving, maar is beter dan je neus snuiten. Door je neus te snuiten pers je het snot namelijk in je bijholtes. Voordat je het weet heb je dan ook nog een bijholteontsteking.
 5. Rust goed uit. Ga op tijd naar bed en zorg dat je genoeg slaapt. Je lichaam heeft nu meer slaap nodig om te kunnen herstellen.
 6. Niet roken, als je dat al deed. Gelukkig doe ik dat zelf niet. Rook irriteert de slijmvliezen waardoor je klachten alleen maar zullen toenemen.
 7. Neem een lekkere warme douche. Dat ontspant je lichaam en werkt meteen als een stoombad.
 8. Drink geen alcohol, maar neem in plaats daarvan lauwwarm water of een kopje thee. Als je last van keelpijn hebt, wil verse gemberthee met een beetje honing en een schijfje citroen nog wel eens helpen.

Daarnaast kan je natuurlijk ook nog zuigtabletten gebruiken die de keel wat verzachten, of gewoon een lekkere zak drop.

Hoe lang duurt een verkoudheid

Normaal gesproken ben je met ongeveer een week weer van je verkoudheid af. In een enkel geval kunnen er echter complicaties bij een verkoudheid optreden zoals:

 • Sinitus (neusbijholte ontsteking)
 • Oorontsteking
 • Keelontsteking

Ga dus in geval van twijfel altijd even langs de huisarts. Die kan je daar dan medicijnen voor voorschrijven.

Conclusie: kan een verkoudheid dodelijk zijn?

Gelukkig niet, tenminste niet letterlijk. Voor degenen die als voice-over of als stemacteur werken, kan het wel een doodsteek voor de carrière betekenen. Ook als er een verkeerde diagnose wordt gesteld en het niet om een verkoudheid maar een griep gaat, kan dat vervelend uitpakken.

Griep, in tegenstelling tot verkoudheid zorgt jaarlijks voor een groot aantal vroegtijdige overlijdens. Met name onder de kwetsbare bevolkingsgroepen zoals kleine kinderen en ouderen.

Als je toch verkouden wordt

Ook al ben je nog zo voorzichtig en zorg je voor een optimale weerstand, toch kan het gebeuren dat je verkouden wordt. Bedenk dan dat het niet het einde van de wereld is. Het gaat gewoon weer over. Verzet je afspraken op tijd, zodat anderen er rekening mee kunnen houden. Na een week of wat voel je je weer prima en kan je weer lekker aan het werk.

Beterschap!

En als ik dan niet verkouden ben…
dan klinkt mijn stem zo:

Beluister mijn stem

Sander

Sander

voice-over/marketeer (ruim 10 jaar ervaring)