Praat iedereen in Zeeland in dialect?

Of ik ook een Zeeuwse voice-over kan inspreken? Die vraag is mij al meerdere keren gesteld. Die vraag is me al meerdere keren gesteld, omdat ik uit Zeeland kom. Maar hier praat natuurlijk niet iedereen dialect. Laat staan jongeren. Is het dan wel verstandig om Zeeuws te gebruiken in je productie, als je gaat adverteren in Zeeland?

Het is mij oprecht meerdere keren overkomen. Dat agencies van buiten Zeeland mij bellen met de vraag of ik ook een Zeeuwse tongval kan opzetten. Waarom? Voor een radiospotje op Omroep Zeeland. Maar met al die oudere luisteraars moet je toch geen jong stemgeluid hebben? Zeeuwse jongeren praten alleen in vissersdorpen plat.

Snel naar: Zeeuwse media | Adverteren in Zeeland | Geluidsstudio in Zeeland

Dialect inspreken

Wat willen ze überhaupt horen? Walchers klinkt alweer anders dan Bevelands, om nog maar te zwijgen over Zeeuws-Vlaams. In de jaren 90 is onderzocht of de Zeeuwse taal nog leeft. Daaruit bleek dat het vooral in dorpen wordt gesproken. Rond grotere steden als Vlissingen, Middelburg, Goes en Terneuzen was dat een stuk minder.

Zeeuws wordt gezien als de taal van het ‘normale volk’ en van de boeren. Zeeuwen hebben net als Friezen een hoge mate van trots door hun eigen identiteit. Een inwoner uit Zeeland voelt zich Zeeuw, maar iemand uit Rotterdam voelt zich geen Zuid-Hollander. Zou er een markt zijn voor een échte Zeeuwse voice-over?

Zeeuwse media

In 2015 kwamen de meeste stemmen voor de Zeeuwse Top 40, uitgezonden op radio en tv. Tijdens deze uitzending mocht ik de techniek verzorgen in de studio in Oost-Souburg, vandaar dat je mij links in beeld ziet zitten. Verder staan Wilbert Moerkerk, Elsa van Hermon en Stefan Daane op de foto.

Zeeuwse Top 40 op Hemelsvaartsdag

Mede door de sterke identiteit zijn de bereikcijfers van Omroep Zeeland erg hoog. Grappig genoeg is het dialect bijna niet te horen op zender, mogelijk omdat ze voor iedereen willen zijn.

De omroep is naast de Zeeland-editie van RadioNL overigens het enige regionale radiostation van de provincie. Het aanbod is dus erg mager.

Naast Omroep Zeeland TV is er sinds 2019 een regionale commerciële tv-zender, genaamd JenZ (Jij en Zeeland). Voorheen was dit Maximaal TV en CTV Zeeland. Alle zenders in Zeeland staan hieronder.

Welke zenders heeft Zeeland?

Zeeland heeft ca. 380.000 inwoners, zie hier de bereikcijfers per radio- en televisiezender:
(indien weekbereik onbekend staat tussen haakjes het potentieel)

zendermediumtypetargetweekbereik
Omroep Zeelandtvregionaalheel Zeeland148.000
JenZtvregionaalheel Zeelandn/a
GO-TVtvlokaalTerneuzenn/a (54.505)
Omroep HulsttvlokaalHulstn/a (27.523)
Omroep TholentvlokaalTholenn/a (25.540)
Scheldemond TVtvlokaalSluisn/a (23.391)

En de Zeeuwse radiozenders:

zendermediumtypetargetweekbereik
Omroep Zeelandradioregionaalheel Zeeland74.000
RadioNLradioregionaalheel Zeelandn/a
WFMradiolokaalVlissingen, Veere en Middelburgn/a (115.000)
GO-FMradiolokaalTerneuzenn/a (54.505)
Radio Schouwen-DuivelandradiolokaalSchouwen-Duivelandn/a (33.789)
Omroep TholenradiolokaalTholenn/a (25.540)
RTV ScheldemondradiolokaalSluisn/a (23.391)

Als gezegd is het media-aanbod in Zeeland zeker niet divers te noemen.
Cijfers tonen aan dat Zeeland alleen maar grijzer zal worden:

Zeeuwse Voice-over? Prima idee! De Zeeuwen worden alleen maar grijzer en juist zij spreken nog dialect.

Dat je met Omroep Zeeland in contact komt met ouderen is een feit, maar de kans dat deze personen veelal Zeeuws praten is dan ook groot. Het is dus logisch dat de boodschap met een Zeeuwse voice-over hierbij extra kracht bijzet. Zo gek is het dus niet om een plat ingesproken commercial te gebruiken. Alleen ben ikzelf een jonge Zeeuwse voice-over. Jongeren praten eenmaal niet zoveel plat. Dat is dus minder representatief.

Adverteren in Zeeland

Wil je graag met audio of zelfs met beeld adverteren in Zeeland? Dan kun je dus bij bovenstaande zenders terecht. Maar er is gelukkig meer mogelijk. En ja, dat gaat verder dan spotjes via Spotify, Facebook en Instagram.

Via zo’n veertig digitale audioplatformen kun je getarget op Zeeland zendtijd inkopen. Het betreffen themazenders van onder meer Radio 538, Radio Veronica, 100% NL, Sky Radio en Radio 10. Helaas is het effectieve bereik wel erg laag. Wel is de kans groot dat je er een jongere doelgroep mee bereikt.

Verder kun je met pre-rolls bereik genereren via bijvoorbeeld YouTube, NPO Start of RTLXL. Zij bieden de mogelijkheid om op locatie in te kopen. Je commercial is dus te zien voor de juiste groep mensen.

Energiemaatschappij DELTA is een voorbeeld van een Zeeuws bedrijf dat bovenstaande mediatypen inzet:

Maar, kun je Zeeuws dialect inspreken?

“Stomme donder!” – Nee, zoals je kunt horen spreek ik netjes Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN). Zodra ik een dialect ga opzetten, is dit niet authentiek. Een echte Zeeuw zal dit altijd horen. Dat is dus gevaarlijk.

Je moet dus een Zeeuwse voice-over laten inspreken, door mensen die dat kunnen. Beter is dus om iemand van straat te plukken met een authentiek Zeeuws accent. En aangezien Zeeuwen elkaar toch allemaal kennen, help ik je daar graag met deze stemcasting.

Beluister mijn stem

Geluidsstudio in Zeeland

Edwin Noorlander in thuisstudio van Jongerenstem.nl

Edwin in mijn studio

In het Zeeuwse is er amper een productiebedrijf, laat staan een geluidsstudio in Zeeland. Zodra er bijvoorbeeld verkiezingen zijn krijg ik dan ook aanvragen via de regionale omroep om politici spotjes te laten inspreken. Kees Bierens (VVD) en Jo-Annes de Bat (CDA) hebben recent in mijn thuisstudio ingesproken.

Deze opnamestudio in Goes gebruik ik zelf dagelijks voor voice-overs. Het gaat om enkel een spreekcel voor stemopnames, er past dus geen muziekband in.

Verhuur van deze audiostudio zet ik niet actief in de markt. Maar soms komt het net zo uit. Zo sprak ook Edwin Noorlander (Radio 538) laatst zijn teksten in voor een RTL4-programma. Ideaal als je in het zonnige Zeeland bent! 🙂

Heb je vragen over adverteren in Zeeland? Wil je graag mijn geluidsstudio gebruiken? Of zoek je nog een échte Zeeuwse stem? Neem zeker even contact met me op. Ik help je graag.

Offerte aanvragen

 

Gerelateerd: Beluister mijn stem | Stemmenbureau nodig?

Sander

Sander

voice-over/marketeer (ruim 12 jaar ervaring)