Heb jij een goede stem? En zie je het helemaal zitten om daarmee als voice over aan de slag te gaan? Goede keuze! Sinds mijn 15e ben ik al als professioneel voice over aan de slag. Nu, ruim 15 jaar later ken ik alle ins en outs van dit leuke vak. In dit artikel zal ik proberen om je een beetje op weg te helpen om aan de slag te gaan.

Opleidingen en workshops voor stemacteur of voice over

Je kunt tegenwoordig opleidingen of workshops volgen om stemacteur of voice over te worden. Dat kan je natuurlijk doen, maar ik weet niet of je daar echt iets aan hebt. Bovendien kost het je een kapitaal.

Voice over ervaring is belangrijk

Ik ben van mening dat je veel meer bereikt met ervaring. Vlieguren maken dus. Kijk eens in je netwerk of iemand behoefte heeft aan een voice over als vriendendienst. Of bied je aan als gratis voice over bij een liefdadigheidsorganisatie. Zo doe je lekker veel ervaring op en kan je een mooie showreel en portfolio maken.

Geen stemmenbureau’s betalen

Laat je in elk geval niet verleiden om je tegen betaling in te schrijven bij een stemmenbureau. Die rekenen vaak een x-bedrag om een proefopname van jouw stem te maken. In de praktijk heb je daar meestal niets aan, maar het kost je wel een lieve duit.

Stemmenbureau’s maken het liefst gebruik van zeer ervaren en succesvolle stemacteurs. Reden daarvoor is simpelweg dat zij hun clientèle zo goed mogelijk willen bedienen.

Wat moet je in huis hebben om een succesvolle VO te worden?

Voordat je je kunt meten met de oude rotten in het vak, heb je als aspirant ’publieke stem’ nog een lange weg te gaan. Bekende voice overs zoals Ad van Gameren, de welbekende voice over van Chateau Meiland, of mijn persoontje, zijn ook onderaan begonnen.

Bekijk hier een filmpje van de voice over van Chateau Meiland:

Waar je in elk geval over moet beschikken is:

  • Een prettige stem hebben waar mensen graag naar luisteren;
  • Nederlands als moedertaal, of vloeiend Nederlands kunnen spreken;
  • Flexibel zijn, dus goed te regisseren;
  • Gevoel hebben voor de juiste intonatie van tekst;
  • Online vindbaar zijn, ook op grote platforms zoals YouTube;
  • Een goed portfolio en een goede showreel.

Een eigen voice over studio

Het is ook zeker aan te bevelen om ervoor te zorgen dat je zelf thuis opnames kunt maken als je er zeker van bent dat je als voice over aan de slag wilt. Dat maakt het aantrekkelijker om jou voor een klusje in te huren. Je hoeft dan niet altijd op locatie te komen en dat scheelt in de kosten.

Tijd is geld

Nog een groot voordeel van een eigen voice over studio is dat je veel sneller kunt schakelen. Dat is erg prettig als er haast bij de opdracht is geboden, of als je misschien meerdere klussen op een dag doet.

Voor een eigen opnamestudio heb je niet echt veel nodig. Met een goede microfoon, een computer en een geluiddichte ruimte kom je al een heel eind. Klik hier om mijn professionele voice over studio te bekijken.

De do’s and dont’s op een rijtje

DoenNiet doen
Inschrijven kvk als freelancerx
Workshop of cursus volgenx
Baan opzeggenx
Iedereen in je netwerk informerenx
Gratis inspreken tbv ervaringx
Inschrijven bij een stemmenbureaux
Tegen betaling inschrijven bij een stemmenbureaux
Portfolio makenx
Showreel makenx
Eigen website makenx
Eigen voice booth makenx
Advies van een professional vragenx

Waar moet je beginnen

Hierboven heb je kunnen lezen wat je beter wel of niet kunt doen als je wilt gaan starten als voice over. Daar ben je dus goed over geïnformeerd over de startmogelijkheden.

Ik kan me voorstellen dat je je nu misschien afvraagt waar je moet beginnen als je eenmaal genoeg vlieguren hebt. Ook daarbij kan ik jou als professional bij adviseren.

Daar gaat ie: Als je je bij een stemmenbureau inschrijft, moet je doorgaans lang wachten tot ze iets voor je hebben. Je maakt vaak meer kans als je de rollen omdraait. Ga bijvoorbeeld bedrijfsfilms op internet inspreken.

Natuurlijk moet je wel je best doen om aan die klussen te komen, maar als je het goed doet, levert het wel iets op. De kans is groot dat jouw stem dan gespot wordt door stemmenbureau’s of andere personen die op zoek zijn naar jouw stem. Die kunnen jou dan benaderen als ze een opdracht hebben waar jouw stem geschikt voor is.

Tot slot en dat kan ik niet genoeg benadrukken: timmer aan de weg. Zorg ervoor dat jouw stem op zoveel mogelijk plaatsen te horen.

Beluister mijn stem