Je kijkt naar een documentaire en een prettige stem vertelt je wat er op dat moment allemaal te zien of te beleven is. Dat is zo vanzelfsprekend dat je er verder niet bij stil staat. Toch zorgt die stem ervoor dat je weet wat de maker van de documentaire je wil laten zien en vertellen. Maar, is dat nu een stemacteur of een voice over die je hoort? In deze blog vertel ik je daar meer over.

Het verschil tussen een voice-over en een stemacteur

Vaak wordt er gedacht dat stemacteur een ander woord is voor voice-over. Best een logische gedachte, maar niet helemaal waar. Beiden worden weliswaar ingezet om boodschappen door te geven of om videobeelden mee te illustreren en op te luisteren, maar er is een duidelijk verschil.

Dat verschil zit er in dat in tegenstelling tot de voice-over, stemacteurs niet alleen inspreken in de juiste tone of voice, zij kunnen daarnaast ook nog acteren met hun stem. Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld ook verschillende stemmetjes doen. Het acteren maakt dus het verschil, zoals de naam stemacteur natuurlijk al deed vermoeden.

Snel naar: Voice-over worden | Stemacteur gezocht

De voice-over

Met een voice-over wordt iemand bedoeld die op een professionele manier audio- en videoproducties inspreekt. Daarbij is het de bedoeling dat de tekst de juiste tone of voice heeft en dus klinkt alsof deze wordt voorgelezen. De voice over zelf komt niet in beeld.

Beluister mijn stem

Voice-overs worden vaak ingezet voor het inspreken van:

Een mooie stem is geen garantie voor een goede voice over

Om een goede voice-over te zijn heb je meer nodig dan alleen een mooie stem. Het gaat er namelijk niet alleen over of je in staat bent om een tekst goed op te lezen. De manier waarop je de boodschap overbrengt, presenteert eigenlijk, is van groot belang. Daar komt timing en emotie bij kijken. Zonder de juiste tone of voice kan je namelijk de plank behoorlijk misslaan.

Je moet het zo zien: Heb je eigenlijk niet in de gaten dat je naar een voice-over zit te luisteren? Maar luister je toch aandachtig naar wat die stem jou vertelt? Dan heb je te maken met een goede voice-over.

Stemmen waaraan je je irriteert, die afleiden van de boodschap, of die de aandacht niet weten te pakken, daar heb je dus niets aan. Zelfs niet als het hele mooie stemmen zijn.

Wie zijn er dan geschikt voor voice-over?

Vaak zijn dat mensen die voor hun werk al gebruik maken van hun stem. Denk maar eens aan:

  • Acteurs;
  • Presentatoren;
  • Radio-DJ’s;
  • Podiumsprekers;
  • BN’ers;
  • Callcentermedewerkers;
  • YouTubers.

Natuurlijk zijn er ook mensen die gewoon talent hebben. Die boodschappen kunnen overbrengen zonder dat het klinkt alsof het voorgelezen wordt. Vaak rollen deze mensen er dan gewoon in omdat het op hun pad komt. Zelf ben ik ook geen van bovenstaande, en ben ik het vak gewoon gaan uitoefenen. Inmiddels alweer ruim 10 jaar onderweg.

De stemacteur

Een stemacteur kan acteren met zijn of haar stem. Dat maakt dat een stemacteur breed ingezet kan worden en soms in één opdracht zelfs meerdere stemmen voor zijn of haar rekening kan nemen. Stemacteurs worden vaak gevraagd voor het inspreken van bijvoorbeeld commercials, games en tekenfilms.

De stemacteur is dus creatief met zijn of haar stem en heeft talent om zich in te leven in het karakter, of de karakters. Wil je dus stemacteur worden, dan moet het je echt liggen om met jouw stem verschillende stemmen te doen. Dat lijkt misschien gemakkelijk, maar geloof me, dat is het zeker niet! En ik spreek uit ervaring

Bekijk hier een filmpje over de stemacteur achter Meneer Krabs uit Spongebob:

Lees ook: Het zijn gouden tijden voor stemacteurs” (via NOS)

Voice over worden

Iedereen kan tegenwoordig zelf een film, reportage of digitale commercial maken en online zetten of uit laten zenden. Daardoor neemt de vraag naar stemmen voor voice-overs toe. Daardoor zijn er veel mensen die dat gat in de markt zien en zelf ook graag voice-over willen worden.

Voor velen is dat helaas niet weggelegd. Sommigen verstaan zoals gezegd wel de kunst om een boodschap over te brengen alsof ze het werkelijk menen. Zij hebben dan dus een goede kans van slagen.

Behoor jij ook tot deze groep, dan is het wel zo verstandig om klein te beginnen. Zo kan je namelijk een goed portfolio opbouwen. Als je eenmaal een aantal klussen hebt gedaan kan je daar een showreel van maken. Op die manier kan je je stem introduceren aan potentiële opdrachtgevers.

Een eigen voice-over studio

Wie een eigen voice-over studio heeft, kan wat gemakkelijker schakelen. Jij, of de opdrachtgever zijn dan niet afhankelijk van een derde partij om de voice-over op te nemen. Tegenwoordig heb je niet veel meer nodig dan een laptop, speciale software en een usb-microfoon die verder geen randapparatuur behoeft. Om je investering zo laag mogelijk te houden kan je online gratis softwarepakketten vinden.

Stemacteur, wat is dat eigenlijk?

Mijn eigen thuisstudio

Waar je wel om moet denken is dat je de studio in een droge ruimte maakt. Met een droge ruimte bedoel ik niet dat het er niet vochtig mag zijn, als is dat natuurlijk wel zo fijn voor je computer, maar dat het er akoestisch stil is. Stel, je zit in een kale ruimte waar het enorm galmt, dan snap je wel dat je daar geen mooie opnames in kunt maken.

Zelf ben ik in het bezit van een professionele studio die van alle gemakken is voorzien. Daar maak ik voor veel van mijn opdrachten gebruik van. Inmiddels beschik ik over professionele apparatuur waarmee ik voice overs van uitstekende kwaliteit kan maken. Desgewenst ga ik natuurlijk wel naar de studio die de opdrachtgever wil gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld beter uitkomen als er met meerdere personen wordt gewerkt.

Stemacteur gezocht

Het zoeken naar Nederlandse stemacteurs of een geschikte voice over is niet altijd gemakkelijk. Vaak neemt het ook meer tijd in beslag dan je dacht. Helemaal wanneer je iemand zoekt die je regelmatig in wilt zetten als voice-over, is dat een secuur werkje.

Je doet er goed aan om voordat je bijvoorbeeld op internet gaat zoeken, of een stemmenbureau inschakelt, alles eerst voor jezelf op een rijtje te zetten. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

1. Zoek ik een jonge of een oudere stem?

Voor de presentatie van een nieuwe videogame, zoek je natuurlijk een jonge enthousiaste stem. Verkoop je trapliften of veilige badkamers, dan kan een oudere stem juist goed passen.

2. Wil ik een mannen- of een vrouwenstem?

Soms maakt het niet uit, maar toch, als je bijvoorbeeld luiers aan de man wilt brengen, zou ik voor een vrouwenstem kiezen. En dan niet een oudere- maar een jongere stem.

3. Hoe snel heb ik de voice-over nodig?

Als je een bepaalde deadline hebt voor bijvoorbeeld een reclame campagne die je hebt besproken, is het belangrijk dat je goede afspraken maakt over de opleveringstermijn. Vaak ben je dan beter af bij iemand die een eigen opnamestudio heeft.

4. Wat is het beschikbare budget?

Het is natuurlijk ook belangrijk dat de stem die je voor je project inhuurt het beschikbare budget niet overschrijdt. Informeer daarom altijd naar de tarieven die worden gehanteerd en vraag om een prijsindicatie. Soms wordt je gelokt met een laag tarief waar dan later nog allerlei kosten bij komen.

Goede raad is duur

Vergeet vooral niet om voordat je met iemand in zee gaat te checken wat die persoon allemaal al heeft gedaan. Heeft iemand herhaaldelijk voor bekende merken gewerkt, dan kan je ervan uitgaan dat je een goede kwaliteit voice-over krijgt.

Luister ook altijd eerst even naar de showreel van die persoon. Stel je in gedachten voor dat deze persoon jouw boodschap aankondigt of de voice over van jouw video doet. Het moet allemaal wel een beetje passen natuurlijk. Laat je in elk geval niet door de eerste de beste een stem aansmeren, om het zo maar even te zeggen. Daar krijg je in veel gevallen later spijt van.

Benieuwd hoe mijn stem klinkt?
Op deze pagina staan enkele voorbeelden:

Beluister mijn stem

Vraag en aanbod voice-over en stemacteur

Tegenwoordig wordt het steeds makkelijker om bijvoorbeeld een promotievideo, bedrijfsfilm of een reportage te maken. Daardoor wordt de vraag naar voice-overs en stemacteurs natuurlijk ook steeds groter.

Gelukkig neemt mede dankzij de digitale techniek het aantal mensen dat voice-overs of stemacteerwerk doet ook steeds toe. Er is immers niet zoveel meer voor nodig om een voice-over op te nemen, te bewerken en af te monteren.

Veel professionele stemmen hebben dan ook hun eigen opnamestudio. Zo houden producenten een breed aanbod van stemmen tot hun beschikking, tegen redelijke tarieven.

Bekijk ook: Top-100 overzicht bekende Nederlandse stemmen

Verschil voice-over en stemacteur: de conclusie

Bestaat er dus verschil tussen een voice-over en een stemacteur?
Het enige goede antwoord is dus: ja én nee!

Zoals gezegd zit het verschil in het kunnen acteren met je stem. Er zijn dus voice-overs die prima ingezet kunnen worden als stemacteur, maar even zovelen absoluut niet. Die hebben een prima stem en kunnen jouw boodschap uitstekend in de juiste tone of voice overbrengen. Moeten ze echter opeens een andere stem ten gehore brengen, dan staan ze met een mond vol tanden.